Datum objave: 11. Ožujak 2021

GDJE IM JE PAMET / Šibenska riva prodisala bez benzinske crpke, ali nakratko jer se na istom mjestu gradi nova

Diana Ferić
Diana Ferić

Srušena je ININA benzinska crpka na obali u Šibeniku, ali ne da bi se taj atraktivni dio obalne šetnice oslobodio za šetače što je, u općem interesu, jedino prihvatljivo i logično, nego samo zbog rekonstrukcije. Na istom mjestu niknut će nova, samo modernija benzinska crpka za koju je Županijska lučka  uprava INI dala koncesiju na 20 godine.

"Novo oblikovanje postojeće građevine planirano je u istim gabaritima te je projekt usklađen s urbanističkim smjernicama i s kontekstom prostornog oblikovanja uže situacije kao sastavnog dijela prirodne i kulturno-povijesne cjeline. Projekt je izrađen sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a s ciljem ostvarenja kvalitetnije prostorno-ambijentalne vizure grada. Zahvat će, uz primarnu djelatnost benzinske postaje, obuhvatiti i sigurnost svih sudionika u prometu, krajobrazno uređenje te uređenje okolnih parternih površina", kažu i INI

Da je pameti u Gradu pumpa bi se izmjestila nekoliko stotina metara dalje, prema trajektnoj luci gdje nikome ne bi smetala, a otočanima bi to sigurno bila primjerenija lokacija. Dovoljno je pogledati sada, kako je promijenjena vizura obale na kojoj se pumpa nalazila, i kako je vizualno potpuno promijenjena lokacija hotela Bellevue kada između njega i mora ništa ne stoji. Osim toga benzinska crpka na tom mjestu je i stalna ekološka opasnost. S tim se slažu svi građani s kojima smo danas razgovarali na obali koji kao jedan  ističu da  pumpi tu nije mjesto.

No neki su moćnici odlučili da benzinska crpka tu ostane, a vladajuća većina u Gradskom vijeću za to je podigla ruke i stanje je zamrznuto narednih 20 godina. I ne samo to nego su  izokrenuli argumente. Ono što je očito opći interes,a to je da se benzinska crpka izmjesti s te atraktivne lokacije i da se tu uredi šetnica proglasili partikularnim, sebičnim interesima vlasnika hotela Bellevue i stare Krke, a ono što je zapravo partikularni interes postao  je općim. Poznato je da je gradonačelnik Šibenika prije javno govorio o tome da će benzinska crpka na obali biti izmještena,a to je obećao i investitorima u hotel Bellevue, ali je naknadno primijenio mišljenje.

Nije pomoglo ni to što je Strategijom razvoja Grada Šibenika predviđeno  da se pumpa mora izmjestiti jer ugrožava živote i zdravlje stanovnika te sprječava razvoj poduzetničke aktivnosti, a to je istaknuto i u procjeni od velikih nesreća za Grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti