Datum objave: 28. Listopad 2022

PREDAVANJE: Dr. Stojanović zalaže se za drukčije glazbeno obrazovanje i poručuje svima: "Svirajte više instrumenata po sluhu i bildajte mozak"

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko je kad jedno predavanje u Šibeniku privuklo toliko ljudi, među ostalima i onih poznatih iz javnog i kulturnog života kao sinoćnje predavanje „Utjecaj glazbe i sviranja instrumenata na funkcioniranje mozga” koje je u šibenskoj knjižnici održao specijalist psihijatrije i šef Odjela za psihijatriju šibenske bolnice Milivoj Stojanović. Organizator je Leontrade d. o .o. u suorganizaciji s Hrvatskom glazbenom unijom – Podružnicom 12 . U publici su bili poznati šibenski glazbenici, gotovo svi članovi grupe MI, šibenski rokeri, ali i profesori glazbe, šibenski neurolozi i psihijatri.

U uvodnom dijelu dr.- Stojanović je krenuo od osobne priče o svom životu i načine na koje je dolazi u dodir s glazbo ,a li je naglasio kako je veći dio života bio netalentiran za sviranje bilo kojeg instrumenta, a danas ih svira nekoliko i to gitaru, klavijature i Saksofon. Možda je na to imalo utjecaj i to što su njegovi roditelji, kad se on rodio bili podstanari kod obitelji Ive Pattiere koji mu je pjevao dok je bio u kolijevci, To je možda bila šala, ali dr. Stojanović vjeruje da izloženost zborskom pjevanju i sviranju instrumenata dok je dijete u majčinoj utrobi, utječe na njegov kasniji glazbeni talent. Kao primjer iznijeo je svog sina Filipa koji je isto tako talentirani glazbenik i multiinstrumentalist. Svira sedam instrumenata. Dr. Stojanović smatra da je na to utjecalo to što su on i njegova supruga dok je Filip bio u majčinoj utrobi bili članovi Šibenskog pjevačkog zbora Kolo. Inače znanstveno je dokazano da izloženost djeteta dok je još u majčinom trbuhu višeglasno pjevanju i glazbi sedam sati tjedno pozitivno utječe na dijete i njegov kasniji talent", istaknuo je Stojanović. To je možda odgovor na pitanje zbog čega su Šibenčani u pravilu muzikalni. Možda zato što su njihova djeca dok su u majčinom trbuhu izložena glazbi i pjevanju, u gradu pjesme klapske i zborske pjesme.

Dr. Stojanović je jučer iznio svoju već poznatu tezu da najpozitivniji učinak na mozak čovjeka ima improvizirano sviranje instrumenata odnosno sviranje po sluhu, a ne po notama. Istraživanju su, kako je kazao pokazala, da takvo sviranje instrumenata aktivira obje hemisfere mozga. Poznato je, istaknuo je da glazbenici dugo žive i rijetko obolijevaju od teških bolesti što je za njega još jedna dokaz blagotvornog učinka sviranja instrumenata općenito na ljudsko zdravlje.

Kad sam se počeo baviti ovom temom u znanstvenom smislu pronašao sam članke u kojima se iznose rezultati znanstvenih istraživanja koji dokazuju da sviranje po sluhu aktivira zaista cijeli mozak, i da takvo sviranje na mozak pozitivnije utječe nego sviranje klasične glazbe po notama. Znanstvenici su dokazali i da sviranje instrumenata povećava kvocijent inteligencije. U skupini koju su istraživali to je bio recimo od 101 na 117. Takvo sviranje instrumenta povećava memoriju za 17 posto, utječe i na kreativnu motoriku i pojačanu komunikaciju lijeve i desne hemisfere mozga. Razmišljao sam o našem Draženu Petrovići kojeg po motorici nitko nije nadmašio. Budući da je njegova majka Biserka iz Bilica, a tamo svi i stalno pjevaju, sigurno je na to utjecala i njegova izloženost pjevanju dok je bio u majčinom trbuhu”, ustvrdio je Stojanović.

Smatra da je tema o utjecaju aktivnog sviranja instrumenata na mozak važna i za širu javnost jer može pomoći svakom pojedincu u njegovom intelektualnom razvoju, poboljšati školski sustav te unaprijediti terapiju bolesnika s duševnim poremećajima.Njegov cilj je implementirati te spoznaje u školstvo i liječenje psihijatrijskim bolesnika. On je sinoć iznio pomalo revolucionarne, ali i diskutabilne teze o tome da sadašnji način glazbenog obrazovanja djece u glazbenim školama trebalo mijenjati jer djeca nakon određenog razdoblja odustanu od sviranja instrumenata koje su odabrali. On se zalaže za improvizirano sviranje instrumenata i sviranje više instrumenata jer to, tvrdi, puno pozitivnije utječe na mozak i razvoj djece. Zanimljivo je da su u publici bili i profesori glazbe pa tako i ravnateljica šibenske glazbene škole Ruža Raguž Cukrov, ali nisu o tome s njim polemizirali.

Dr. Stojanović primjenu rezultata svojih i drugih istraživanja o utjecaju glazbe na ljudski mozak vidi i u liječenju psihijatrijskih i neuroloških bolesnika, a takav projekt pokrenuo je na svom odjelu psihijatrije u šibenskoj bolnici. Ističe kako su znanstvenici potvrdili da aktivno bavljenje glazbo u 80 slučajeva pomože kod liječenja Alzheimerove bolesti. 

Svirajte, i to mogućnosti više instrumenata po sluhu, iz duše, a ne po notama. To je najbolja teretana za bildanje mozga. Kao što danas svi sportaši sate provode u teretani što prije nije bio slučaj mi moram primijeniti ove metode kao teretanu za naš mozak”, poručuje šibenski psihijatar dr. Milivoj Stojanović.

Iz kategorije: Vijesti