Datum objave: 22. Siječanj 2023

VREMENSKE NEPRILIKE / Hrvatsku okovao snijeg, HGSS ima pune ruke posla sa spašavanjima na Dinari i Biokovu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsku je okovala prava zima. Snijeg i olujni vjetar u većem su dijelu zemlje paralizirali promet, a snijeg se spustio i do Dalmacije. Zimsko nevrijeme stvorilo je velike probleme u prometu, tijekom subote za kamione nije bilo slobodne ceste iz unutrašnjosti prema moru, a za sav promet zatvorene su neke dionice autocesta.

Veliki problemi očekuju se i danas.

Najniža temperatura na kopnu od -5 do 0, na Jadranu od 1 do 6, a najviša između -2 i 3, duž obale od 5 do 10 °C.

Na Kvarneru je za sutra na snazi crveno upozorenje Meteoalarma zbog orkanske bure s udarima i do 130 kilometara na sat. Na zapadu zemlje na snazi je žuto upozorenje zbog snijega – očekuje se stvaranje snježnog pokrivača visine do 5 centimetara. Žuto upozorenje je na snazi i u gorju, gdje se očekuje 5-10 centimetara novog snijega, a upozorenje istog stupnja je na snazi i za obalu zbog jakog vjetra i snijega.

U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije pada snijeg i moguća je poledica, zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a u priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima, izvijestio je večeras Hrvatski autoklub. HAK savjetuje vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće, da odgode putovanje.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca, iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Za sav promet zatvoreni su (zbog vjetra): dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; dionica A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, starom cestom kroz Gorski kotar-DC3 uz obaveznu zimsku opremu); A7 Draga-Šmrika; dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: Jadranska magistrala (DC8) na dionici Bakar-Senj; DC25 na dionici Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće.

U prekidu su trajektne linije.

 HGSS je pretrpan poslom zbog snijega i olujnog nevremena koje je jučer tijekom dana zahvatilo veći dio zemlje te su poslali posebno upozorenje.

"Planinari, ljubitelji prirode i snježne idile, Vas ćemo sigurno izvući, ali Vaš limeni ljubimci možda pričekaju proljeće.

Imamo cijeli niz intervencija na području PP Biokovo i Dinara pa Vas molimo da malo pripazite na sebe, a u konačnici i na nas.

Šalu na stranu, apeliramo da pratite vremenske prognoze, te da se u ovakvim uvjetima ne upuštate u nepotrebne rizike", objavili su.

 

Iz kategorije: Vijesti