Datum objave: 21. Ožujak 2023

RADIONICA U AZIMUTU / Sanja Antunac će vas ovog vikenda "zaraziti" ljubavlju prema pravljenja kruha od kiselog tijesta

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Sanja Antunac ima zanimljivu ljubav i hobi, a to je sourdough kruh, kruh od kiselog tijesta, odnosno prirodnog kvasca koji se njeguje i hrani oko 15 dana. Riječ je o zdravijem i lakše probavljivom kruhu koji ima vrlo hrskavu koricu i prozračnu sredinu s brojnim rupicama.  Svoju vještinu i četverogodišnje iskustvo pravljenja tog kruha odlučila je podijeliti drugima pa će ovog i sljedećeg vikenda, 25. i 26. ožujka i 1. i 2. travnja,  održati radionicu u Azimutu.

„ Kruh od kiselog tijesta pravi se od davnina. Nekome je, jednostavno, nakon što je umijesio tijesto ostao komadić, koji je uskisao i nastao je taj prirodni kvas. On se pravi od brašna i vode, a uzgaja se oko 15 dana. Stavi se 100 grama brašna i 50 grama vode , poklopi i stavi u frižider. Sutra se pola baci,a doda se još brašna i vode i tako se taj kvasac danima uzgaja, hrani. Kad dobiješ taj kvas onda uzmeš 100 grama brašna, 50 grama vode, dodaš kvas, tu smjesu staviš u posudu i pustiš da se digne. Treba mu oko pet sati i onda je to taj prirodni kvas s kojim zamijesiš tijesto koje se pravi samo od vode, brašna i tog kvasa. Prije pečenja on mora prenoćiti u frižideru. Taj kruh je pun hranjivih sastojaka i mogu ga jesti i oni koji imaju celijakiju. Ne lijepi se za crijeva i lako je probavljiv”, opisuje postupak pravljenja tog kruha Sanja.

Čini se lako i jednostavno no nije baš da ćete od prve postati majstor.
„Moraš napraviti najmanje 100 komada da uđeš u štos. Učiš na vlastitim greškama, napreduješ, a puno znače i savjet iskusnijih ljudi koji prave taj kruh. Kad ga počneš raditi jednostavno se u to zaljubiš. To je jedna poseban proces, presavijanja, podvijanje, laminacija, oblikovanje Mislim da je ovaj kruh toliko čaroban i zanimljiv svima koji ga krenu peći jer nikad ne ispadne isto i uvijek naučimo nešto novo”, otkriva Sanja koja je do sada od kiselog tijesta napravila više od 400 komada kruha i drugih proizvoda, od brioša, panatonea, focaccia, klipića do uskrsnih pogača.

Sanja se pečenjem kruha od kiselog tijesta zarazila za vrijeme korona krize kada je otvorila Instagram profil i vidjela fotografije tog kruha.
„Povezala sam se s jednom curom iz Pule, Draganom Dujić koja je za mene kraljica kruha u Hrvatskoj, umjetnica. Sprijateljile smo se i puno mi je pomogla svojim savjetima. Inače, mi koji se time bavimo pratimo jedna drugog na Instagramu, razmjenjujemo iskustvo, dijelimo savjete. Tako mi je jedna žena iz Kuala Lumpura, s kojom sam se povezal,a poslala na poklon posebne špatule za pravljenje kruha”, kaže Sanja.

Taj kruh može se umijesiti od svih vrsta brašna, postoje različite kombinacije. Bitno je samo da se uvijek koristi isto brašno dok se hrani taj prirodni kvasac.
„Koliko znam nitko u Šibeniku ne peče ovaj kruh toliko dugo kao ja i sada, kada sam se izvještila ,odlučila sam to prenijeti drugima. Ja ću na radionici objasniti kako se pravi taj prirodni kvas, ali ću donijeti sa sobom i već gotovi pa ćemo praviti različite kruhove. Sudionici će umijesiti svoj kruh, ponijeti ga kući da prenoći u frižideru, a onda ćemo ga sutra ispeći u peći u Azimutu”, najavljuje što će se raditi na njezinoj radionici.
Prijaviti se možete na njezin e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u Inbox na njezinom Facebook profilu.

 

Iz kategorije: Vijesti