Datum objave: 02. Srpanj 2023

(NE)RAD NEDJELJOM / Danas je prva nedjelja pod režimom zakona koji zabranjuje rad trgovina i prodaju nedjeljom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nedjelja 2. srpnja 2023. godine prva je nedjelja pod režimom zakona koji u Hrvatskoj zabranjuje rad trgovina i prodaju nedjeljom. Ova, prva „zabranjena” nedjelja neće biti tipična jer zakon dozvoljava trgovinama rad 16 nedjelja tijekom godine, a kako je u jeku turistička sezona, većina trgovaca i trgovačkih lanaca iskoristit će tu mogućnost te će nedjeljom raditi tijekom ljeta.
Kako će sve to funkcionirati u praksi i hoće li od zabrane rada nedjeljom biti ikakve koristi za obitelji, zajednicu, crkvu... tek će se vidjeti.
Dok se nagađa imali li zabrana rada trgovinom nedjeljom smisla ili nema, javnost se „zabavlja” apsurdnim i bizarnim dijelovima odredbi o (ne)radu nedjeljom. Urnebesna je primjerice odredba po kojoj novinski kiosci nedjeljom mogu prodavati samo novine, a ne smiju prodavati cigarete i sve ostalo što imaju u ponudi recimo žvakaće gume, upaljače, sladoled, napitke.... Druga zgodna odredba je da na tržnici nedjeljom voće, povrće i druge proizvode mogu (smiju) prodavati samo samo poljoprivrednici koji imaju Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dakle samo oni koji sami uzgajaju ono0 što prodaju. Isto tako vlasnici OPG-a mogu (smiju) prodavati svoje cvijeće na grobljima. No nedjeljom na groblju ne mogu prodavati umjetno cvijeće i svijeće obrtnici koji ih izrađuju. Isto tako sva prodajna mjesta na grobljima i uz njih mogu nedjeljom biti otvorena samo do 13 sati.

Nedjeljom smiju raditi; benzinske crpke, autobusni i željeznički kolodvori, trajektne luke, putničke luke, aerodromi, bolnice, hoteli, kulturne i vjerske ustanove, muzeji, posjetiteljski i interpretacijski centri, marine, kampovi, parkovi prirode i nacionalni kampovi. Trgovine unutar njih smiju raditi (i) nedjeljom.

Iz kategorije: Vijesti