Datum objave: 07. Rujan 2016

FOTO: Šibenske (težačke) slastice na kalendaru za 2017. godinu

Šibenik News
Šibenik News

Muzej grada Šibenika zamirisao je jutros po bajamama, smokvama, orasima i raznim drugim dalmatinskim delicijama. Povijest grada na 950. obljetnicu prvog pisanog spomena njegovog imena ovog puta nisu pričale arheološke iskopine niti znanstvene činjenice, već dvanaest recepata tradicionalnih kolača koje su članice Udruge Hrvatska žena uspješno prenijele s papira na stol.

 

Zdravka Najev, predsjednica te udruge koja je organizirala prezentaciju slastica, kazala je kako su kroz dvadeset i tri godine rada dosad uglavnom djelovali humanitarno, prvenstveno za vrijeme Domovinskog rata, a da su sada i one htjele na neki svoj način obilježiti ovu veliku obljetnicu.

 

– Mišljenja smo da svaki građanin ovoga grada može i treba i sam nekako sudjelovati u proslavi prvog spomena grada i pridonijeti jubilarnoj godišnjici na bilo koji način, barem staviti malo cvijeća na svoj prozor. Mi smo se odlučile za kolače! – kazala je Najev.


Projekt je zamišljen u obliku kalendara šibenskih slastica koji bi na simpatičan način vodio kroz nadolazeću 2017. podsjećajući nas na slavljeničku prethodnu godinu. Kolače članica udruge fotografirat će Željko Krnčević dok će Marija Krnčević Rak kalendar obogatiti popratnim tekstovima za svaki pojedini kolač.

 

- Za težački šibenski kraj u prošlosti bili su karakteristični kolači koji se nisu sastojali od nekih reprezentativnih namirnica, već onoga što je bilo svima pristupačno i što se u polju moglo naći. Svi znamo da je upravo smokva ta koja je naše brojne težake, uz čašu bevande, držala na životu cijeli dan – doznajemo.

 

Kalendar će tako sadržavati slike i recepte slastica kao što su puslice od bajama, šibenski rafioli, mandulat, kotunjata, galetine, šibenske kroštule i druge.

 

- Evo recimo šibenski rafioli se nigdje ne spominju, ali ja sam prije desetak godina našla taj recept uz koji je bilo ime jedne poznate šibenske obitelji prema tome zašto bi oni bili samo trogirski ili makarski kada su bili prisutni i u šibenskoj povijesti i to čak s kompliciranijim načinom pripreme. Voljela bih da ih svi probate jer su stvarno izvrsni, a mi ih zanemarujemo. E, pa nećemo! – poručuje Zdravka.
 

 

 

Piše: Franka Štrkalj

Iz kategorije: Volim Šibenik