Datum objave: 19. Studeni 2015

Udruga Kaštelina radi na promociji i razvoju Kašića

Šibenik News
Šibenik News

 

Kašić Banjevački, malo naselje od svega stotinjak stanovnika udaljeno je samo sedam kilometara od Pirovca. No, usprkos tome ovo naselje nema trgovine, kafića, obrta, OPG-ova, gotovo ničeg i kao da je zaspalo i ostalo negdje u srednjem vijeku zajedno s ostacima turskih kula od kuda i potiče legenda o Pirovcu kao Zloselu.

“Cilj nam je Kašić izvući barem u 20 stoljeće ako ne u 21. i povezati ga s okolinom”, u šali će reći Rudi Čorak koji je s desetak  entuzijasta pokrenuo Udrugu Kaštelina, za promicanje svekolikog razvoja naselja Kašić u kojem nekim stanovnicima taj mir i tišina u odnosu na razvijenije priobalje i odgovaraju.

Prema njegovim riječima, na primjeru Kašića vidi se sav besmisao rascjepkavanja naselja. Tako su Banjevci dio zadarske županije, a Kašić Banjevački, koji je zapravo zaseok Banjevaca dio Pirovca I šibenske županije.

Između dva naselja nalaze se I ostaci starokršćanske crkve iz V-VII stoljeća iako se vjeruje da u početku 18 stoljeća današnji Kašić nije bio nastanjen, a iznad zaseoka srednjovjekovni grad Kašić koji je bio vlasništvo hrvatskoga plemena Kasega.

„Udrugu smo uključili u lokalnu akcijsku grupu More 249, a cilj nam je da pokušamo sredstvima iz EU fondova revitalizirati, kategorizirati i označiti spomenike kulture, arheološka nalazišta i stare bunare koji bi mogli biti posebno zanimljivi za turiste na ovom području“.

U sljedećoj fazi, ističe, je poticanje mladih na ostanak te povezivanje drugih sadržaja nadomak Kašića, od OPG-ova do biciklističkih i planinarskih tura. Rudi Čorak je Riječanin, vlasnik holiday home Intrada i za sada jedini obiteljski iznajmljivač iz Kašića.  

Iz kategorije: Županija info