Datum objave: 11. Listopad 2017

Župan Pauk priznaje poraz:Šibensko - kninska županija više ne može spriječiti izgradnju Centra u Lećevici

Diana Ferić
Diana Ferić

U vjetar su otišli svi zaključci Skupštine Šibensko – kninske županije o protivljenju izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Lećevica na granici između Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije, u blizini Unešića, doneseni unazad desetak godina. Šibensko – kninska županija tu ne može više ništa napraviti tvrdi u svom odgovoru na upit koji smo mu poslali i šibensko – kninski župan Goran Pauk.

„Šibensko-kninska županija je od početka upozoravala na neprimjerenost izgradnje CGO Lećevica na ovoj lokaciji. Takav stav je potvrdila i zaključkom Županijske skupštine još 2004. godine.
Unatoč primjedbama na Studiju, na trasiranje, na formalno-pravne radnje oko Studije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 26. rujna 2017. godine izdalo je lokacijsku dozvolu za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na području Općine Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Sukladno Zakonu, protiv ovakve odluke može se pokrenuti Upravni spor u roku od 30 dana od donošenja lokacijske dozvole i to samo stranka u postupku - Općina Lećevica ili vlasnici okolnih čestica.
Drugim riječima, Županija nema pravne osnove za poduzimanje ikakvih radnji vezano za izdavanje ove Lokacijske dozvole“, ističi u Uredu župana.

 

No činjenica je da se županijska vlast nakon što je izdana lokacijska dozvola za taj sporni centar službeno nije oglasi niti tomu još jednom usprotivila budući da su aktualni državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem do nedavno tvrdili da će razmotriti primjedbe koje su stigle iz Šibensko – kninske županije.

Činjenica je da je župan Pauk u nekoliko navrata i u posljednje vrijeme obavijestio i članove aktualne vlade o tomu da bi taj projekt trebalo preispitati.

 

Podsjećamo da je to bila jedna od tema sastanka premijera Andrej Plenković, Slaven Dobrović, ministra zaštite okoliša te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u Šibeniku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom Ministar Dobrović je nakon sastanka kazao kako izgradnja centra u Lećevici ne spašava situaciju na odlagalištu smeća Karepovac te kako netaknuta priroda možda nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra. Tada su obećali da će se preispitati projekt u Lećevici. Očito da su to govorili s figama u džepu jer niti pola godine poslije toga izdana je lokacijska dozvola i više nema prepreka da se taj centar izgradi.

 

 

Župan Pauk upozorio je i u veljači ove godine ministra zaštite okoliša i energetike, Slavena Dobrovića na moguće probleme vezano uz lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju, a koja se nalazi na krškom terenu i području na kojemu su izvori pitke vode.

Podsjetio je da su Skupština Šibensko-kninske županije i Općinsko vijeće Općine Unešić donijeli zaključke kojima se protive gradnji centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji.

„Premijer se upoznao s prijeporima koji postoje oko lokacije centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici i to je dobar pristup koji treba pozdraviti jer je bitno da se čuju svi argumenti, dobre i loše strane i da se to temeljito razmotri. Trebaju biti visoke podzemne vode da bi se ustanovila stvarna zona sanitarne zaštite. To je nužan preduvjet da bi se nastavilo s procedurom izgradnje centra u Lećevici. U svakom slučaju treba uvažiti prigovore koji dolaze iz Šibensko-kninske županije jer je neobična činjenica da su dva centra, Lećevica i Bikarac, geografski bliska, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara. Važno je da se gradovi i općine, posebno u Dalmaciji, pomaknu s mjesta i da krenemo uspostavljati moderni sustav koji uključuje odvojeno prikupljanje - istaknuo je tada Dobrović.
Kazao je kako je proučio istraživanja koja podupiru teoriju da će izgradnja Centra za gospodarenje otpada u Lećevici utjecati na pitku vodu.

 

Poznato je da su mještani dalmatinske zagore, ali i kaštelanskog kraja protiv tog projekta jer ih u prvom redu brine što će biti s pitkom vodom. Zbog tog problema organizirali su prosvjede još u 2008. godini „ratujući“ s tadašnjom ministricom Marinom Dropulić.

 

„Voda koju pijete, Šibenčani, Splićani i ostali iz ovog dijela Dalmacija, čuva se u Lećevici. Ako šutite na ovo što se sprema ništa bolje niste zaslužili! Tajnik Ministarstva zaštite okoliša dr. Nikola Ružinski na Dan planeta Zemlje tvrdi da je centar strateški potencijal Hrvatske, a dobro se sjećamo da se upravo on prije deset godina zalagao da se na Skradinskom buku sagradi tvornica vode. To je srećom propalo, a sad je opet u akciji, " upozorava je još prije desetak godina pokojni Ante Paško Maleš iz ekološke udruge "Zvona zagore" koja je organizirala i prosvjede protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.
Očito da su neki lobiji bili jači!


 

Iz kategorije: Županija info