Datum objave: 01. Kolovoz 2019

Županija dodijelila oko pola milijuna kuna subvencija poljoprivrednicima, pogledajte za što

Diana Ferić
Diana Ferić

Župan Goran Pauk i poljoprivrednici s područja Šibensko-kninske županije potpisali su danas ugovore o dodjeli subvencija u poljoprivredi kojima su odobrena sredstva po Programu potpora poljoprivrednicima za 2019. godinu, priopćili su iz Ureda župana. 

 

Za provedbu ovogodišnjeg Programa potpora poljoprivredi osigurano je iz proračuna Županije 1.3 milijuna kuna. U ovom drugom krugu pristiglih zahtjeva, odobreno je 59 zahtjeva poljoprivrednika za koje smo iz proračuna izdvojili oko pola milijuna kuna.
Među subvencioniranim poljoprivrednicima 24 je mlada poljoprivrednika, dva obrta i dva trgovačka društva, dvije zadruge i 29 poljoprivrednika po ostalim mjerama programa.

 

“Kao i svaki put kad organiziramo ovakva grupna potpisivanja ugovora želja mi je da vas sve upoznam i doznam o vašim uspjesima, planovima i problemima“, kazao je župan Pauk te poželio našim poljoprivrednicima ustrajnost i uspjeh u daljnjem radu.

 

Sredstva po ovim odobrenim zahtjevima su uložena u kupnju 149 kom ovaca i koza, 8 junica i 1 bika pasmine buša, 12 pčelinjih zajednica, obnovu dvije štale, dva ispusta za stoku, nabavu oprema za mužnju krava. Sufinancirali smo nabavu sadnica vinove loze i voća, pripremu terena za podizanje novog ekološkog nasada maslina, opreme za navodnjavanje, nabavu plastenika, tunel i oprema za proizvodnju mikro povrća, osiguranje stoke i trajnih nasada. Sufinanciranje je bilo do 50% opravdanih sredstava ovisno o mjerama. Od ukupno navedenih sredstava 152 tisuće kuna izdvojeno je za sektor stočarstva, 140 tisuća kuna za preradu i nabavu opreme za vinarstvo i maslinarstvo, a ostatak za povrtlarstvo mehanizaciju, navodnjavanje i osiguranje.

 

 „Dobili smo certifikat za proizvodnju i prodaju sira, te planiramo uređenje mini sirane i kušaonice sira, sve u sklopu obiteljskog gospodarstva gdje bi se bavio seoskim turizmom“, kazao je Marin Franjić, vlasnik OPG-a iz Gradca koji je dobio sredstva za ostvarena ulaganja u mljekarstvo i proizvodnju sira te nabavljenu poljoprivrednu mehanizaciju. Prije dvije godine Marin je sredstvima potpore kupio magarce i proizvodi magareće mlijeko. Svoje blago je proširio sa 13 koza, 5 mliječnih krava pasmine Jersey te 8 komada teladi-junica-krava u sustavu krava-tele.

 

Mlada i poduzetna obitelj Vrljević iz Radonića bavi se tovom pilića i govedarstvom, stalno ulažu u gospodarstvo, a imanje im je primjer za pokazati. Na svojih 39 ha imaju 25 grla goveda a godišnje proizvedu 1500 komada brojlera i 250 komada koka nesilica.
„ Subvencije nam mnogo znače i cilj nam je za budućnost da sve svedemo pod jedan krov i da na svom gospodarstvu imamo kompletnu uslugu – od polja do stola „ – poručila je Sandra Vrljević.

 

Među potpisnicima danas dodijeljenih subvencija je i OPG Josipa Vatavuka iz Karalića koji je već 10 godina u ovoj branši. Na svom 5,5 ha čuva 107 grla ovce pramenke, a ovogodišnjom subvencijom nabaviti će još 40-ak ovaca.

 

Iz stočarstva u vinski sektor prešao je mladi vinar Andro Rak koji je već tri godine nositelj gospodarstva sa oko 3ha vinograda pod autohtonim sortama i zajedno sa obitelji vodi vinariju i kušaonicu u Rakovu selu. Andro je uključen i u mnoge eno-gastro projekte. Anka Đidara u svoj OPG nabavlja 11 koza i proširuje stado i planira povećati proizvodnju. Poduzetna Anka je i izvrsna sirarica sa brojnim priznanjima te joj je župan Goran Pauk ovom prigodom uručio knjigu „Proizvodnja ovčjih i kozjih sireva“.

Poljoprivrednici Šibensko-kninske županije zahvalili su županu i pročelnici županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Višnji Marasović na podršci koju im Županija pruža, a koja im uvelike olakšava rad.

 

Iz kategorije: Županija info