Datum objave: 29. Kolovoz 2018

Došlo je vrijeme da gradonačelnik Burić javno obrazloži zašto se protežira Changer festival

Diana Ferić
Diana Ferić

Žalosno je da se održavanje Changer festivala u Šibeniku počelo preispitivati samo zbog gostovanja 93 – godišnjeg nekadašnjeg diplomata Budimira Lončara koji konzervativcima nije po volji te ga i dalje smatraju neprijateljem Hrvatske, a da prije toga nitko u ovom gradu nije postavio pitanje kako je taj festival, koji se u Šibeniku održava od lani, a po sadržaju nema nikakvih dodirnih točaka ni sa Šibenikom ni s njegovom tradicijom postao glavno turističko događanje u Šibeniku.

 

TZ Grada Šibenika kandidirala ga je za Top turističko događanje i od Hrvatske turističke zajednice su dobili 100 000 kuna u ovoj godini. Dakle, uz onih 300 000 kuna koje su dobili iz proračuna Grada Šibenika, a tu je još i Turistička zajednica. Grada Šibenika.
U Varaždinu je čuveni Špancirfest dobio taj status, u Dubrovniku Dubrovačke ljetne igre, U Vikovcima Vinkovačke večeri, u Đakovu Đakovački vezovi, a u Šibenku Changer Festival koji u zvijezde diže jedno gradska vlast, a većini Šibenčana uopće nije jasno kakav je to festival i koja je njegova uloga u obogaćivanju turističke ponude Šibenika da zaslužuje takvu potporu, ali i protežiranje.

 

Dok svi ugostitelji u Šibeniku moraju plaćati korištenje javnih površina oni su ih dobili besplatno i to one atraktivne, na rivi i u parku Roberta Visianija. Iritatntno je bilo gledati njih nekoliko koji su na travnjak uz hotel Jadran postavili šank i drvene kašete na travi i  na njima se danima izležavali. Ili, dok svi organizatori koncerata plaćaju najam šibenskih tvrđava oni ih dobivaju besplatno za svoje koncerte za koje imaju još k tomu sponzore, a ulaznice skupo naplaćuju. Sjetimo se, lani su besplatno dobili na tjedan dana Poljanu pa je Gradski parking zbog toga izgubio veliki prihod.

 

Kada se pogleda sadržaj tog festivala on ne donosi ništa novo,a kamo li neke promjene, pogotovu ne za turistički Šibenik – nekoliko koncerata koje može organizirati i Tvrđava kulture, radionice i panele o nekim aktualnim temama, sa zanimljivim gostima, ali koje u Šibeniku nemaju publiku niti će netko zbog njih doći u Šibenik kako se to radi na Weekend festivali u Rovinju. Upečatljivi su jedino bili svjetlosni efekti i #D maping  na nekim zgradama i to je to. Oni zapravo ne obogaćuju Šibenik kao destinaciju nego je koriste Šibenik zbog njegove jedinstvenosti i iz toga izvlače korist.

 

Taj je festival već prve godine navukao bijes lokalnih organizatora sličnih događanja koji svi zajedno iz gradskog proračuna ne dobiju novaca koliko dobije Changer. Oni se od lani pitaju što je to u Changeru tako posebno što oni ne rade ili ne mogu napraviti.

 

„Iznenađuje me nepoznavanje prostora i vremena te potreba grada Šibenika i duha njegovih građana . Ovakvim manifestacijama bez glave i repa te konstantnim zagađenjem stare gradske jezgre pokazujemo sve slabosti u namjeri da bespotrebno budemo "svjetski" dok ono što je zaista "svjetsko" , katedrala sv. Jakova i Vijećnica tijekom čitave sezone stoji neosvijetljeno . Zapadni portal u potpunom je mraku“, kaže Željko Petreš, šibenski producent.

Slično razmišljaju i neki njegovi kolege, ali gradska vlast kao da je na to slijepa i gluha i protežira ljude sa strane koji nam doslovno prodaju, a mi to skupo plaćamo, „muda za bubrege“!

 

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović jedni je za sada javno prozvao gradonačelnika Burića da je upravo on taj koji protežira Changer, ali o tomu se govorio i u kuloarima, a to potvrđuju i neki njegovi suradnici. Red bi onda bio da upravo gradonačelnik iziđe u javni prostor i obrazloži zašto je Changer toliko bitan za Šibenik i zašto ga toliko plaćamo, a ne da se krije iza nemuštih, sadržajno praznih obrazloženja svog ureda koje su dobili novinari u stilu da Changer nudi "multimediju, konferencijski i radionički program, glazbene izvođače koji su pokretači promjena u svom području s ciljem pozicioniranja Šibenika kao grada u kojem se pokreću novi, aktualni i kvalitetni kulturno-turistički projekti“.

 

Iz kategorije: Sridom u sridu