Datum objave: 29. Lipanj 2023

PRIRODNE LJEPOTE / Obilazili Nacionalni park „Krka” biciklom, pješice ili brodom – priroda uvijek osvaja!

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park „Krka” obuhvaća uži pojas gotovo cijelog toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole – izvorna prirodna ljepota koja se proteže na 109 četvornih kilometara. Pojedini lokaliteti međusobno su udaljeni više desetaka kilometara i razdvojeni prirodnim barijerama, ali su djelomično povezani organiziranim prijevozom, vozilima Parka.

 

NP „Krka” može se obići vodenim putem, kolnim cestama, atraktivnim poučno-pješačkim stazama i biciklističkim rutama. S vidikovaca u Parku pruža se spektakularni pogled na kanjon Krke. Kako biste maksimalno iskoristili vrijeme, planirajte svoj posjet i kupite online ulaznic na službenim mrežnim stranicama Javne ustanove „Nacionalni park Krka”. Ulaznica kupljena za Skradinski buk vrijedi za sve kopnene lokalitete u Parku taj dan pa uz pomoć informativne brošure ili ljubaznih zaposlenika provjerite na koje sve načine možete obići Park i kreirajte vlastiti itinerar.

 

Vožnja brodom od samih početaka izletništva na Krki posebna je atrakcija

Prvi izletnički brod koji je prevozio posjetitelje od Roškoga slapa do Visovca i Skradinskoga buka zaplovio je 31. ožujka 1912. godine. Nakon više od stotinu godina izleti brodom i dalje su omiljeni sadržaj brojnim posjetiteljima. Tri izletničke rute kreću sa Skradinskog buka, s tim da jedna ide do otoka Visovca, druga sve do Roškoga slapa, a treća do sutoka Krke i Čikole i jezerskog vrela Torak. S Roškoga slapa može se nastaviti uzvodno, do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj. U izletničku ponudu uvrštena je i jedna povijesna ruta: s Roškoga slapa brodovi opet voze nizvodno, kroz kanjon Među gredama, do otoka Visovca. Riječ je o novim elektrobrodovima pa izletnici mogu uživati u jedinstvenoj prirodi i tišini koja u njoj vlada. Ovisno o vremenskim uvjetima i vodostaju Krke, izleti brodom organiziraju se od travnja do listopada.

 

Izlete brodom treba razlikovati od brodskog prijevoza na relaciji Skradin — Skradinski buk — Skradin. Prijevoz brodom iz Skradina ili autobusom od Lozovca do Skradinskog buka uključen je u cijenu ulaznice. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira i prijevoz brodom do otoka Visovca s obiju obala rijeke Krke: od Stinica, s lijeve, i Remetića, s desne obale. Brod se može i zakupiti i rezervirati, s tim da se plovi uz pratnju vodiča.

 

Organizirani obilazak gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke

Autobus na relaciji Laškovica – Roški slap – Bogatići Miljevački – Stinice vozi od lipnja do rujna za one koji žele istražiti magični srednji tok rijeke Krke. Posjetiteljima koji svoj posjet Parku odluče započeti u novootvorenom Eko kampusu „Krka“ u Puljanima na raspolaganju su dva izleta autobusom. Prvi uključuje lokalitete Manojlovački slap i rimski vojni logor Burnum te manastir Krka, dok se drugi spušta do Roškoga slapa i uključuje posjet Oziđanoj pećini, važnom speleološkom i arheološkom objektu. Za one koji Krku žele istražiti na dvama kotačima, tu je 388 km biciklističkih ruta koje povezuju cijeli Park. Električni bicikli (pedeleci) mogu se, uz najavu, iznajmiti u Eko kampusu.

Iz kategorije: Sponozirani članci
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3